Αγία Τριάδα Τσαγκαρόλων

  Αγία Τριάδα Τσαγκαρόλων

  Agia Triada Chania

  Η Μονή της Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στα Χανιά: Η Μονή της Αγίας Τριάδας (Αγία Τριάδα) Τσαγκαρόλων βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων, στη χερσόνησο Ακρωτήρι. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μοναστήρι και στην πραγματικότητα, είναι το μεγαλύτερο από όλα των μοναστήρια της Κρήτης. Η αρχιτεκτονική του έχει στοιχεία της Ενετοκρατίας και ύφος Κρητικής Αναγέννησης σε αυστηρό ύφος.

  Μια μεγάλη αυλή βρίσκεται στο κέντρο και δύο όμορφα εκκλησάκια περιλαμβάνονται μέσα στο μοναστήρι του. Σύμφωνα με ορισμένα παλιά έγγραφα, το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας των Τσαγκαρόλων ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από τους αδελφούς Ιερεμία και Λαυρέντιο Τσαγκαρόλο, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Αυτοί οι αδελφοί ήταν δύο μοναχοί που προερχόταν από μια βενετσιάνικη ορθόδοξη οικογένεια. Το μοναστήρι άκμασε τον 18ο αιώνα και οι μοναχοί του πήραν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση και στον Κρητικό αγώνα για την ανεξαρτησία στα τέλη του 19ου αιώνα, όπως έκαναν όλα τα μοναστήρια της Κρήτης.

  Ιδιαίτερα διάσημος για τη δράση του ήταν ηγούμενος Γρηγόριος Παπαδοπετράκης, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στις κρητικές επαναστάσεις του 1866 και 1878. Λόγω της επαναστατικής δράσης των μοναχών του, το μοναστήρι κάηκε και λεηλατήθηκε από τους Τούρκους το 1821, οι οποίοι παρέλαβαν τα περισσότερα κειμήλια. Το 1855, η μονή ανακαινίστηκε και το 1892, μετατράπηκε σε ένα Θεολογική Σχολή. Η βιβλιοθήκη που διατηρείται μέχρι και σήμερα έχει πολλά σπάνια βιβλία και χειρόγραφα. Στην αυλή του μοναστηριού, θα βρείτε τα εκκλησάκια των Αγίων Αποστόλων και του Αγία Σταύρωση.

  http://www.greeka.com/crete/chania/chania-churches/agia-triada-tsagarolon.htm

  Font Resize